Fakty na temat białek

Białka są ważną klasą makrocząsteczek, które są obecne we wszystkich organizmach żywych. Rzućmy okiem na niektóre z najważniejszych faktów na temat białek.

Białka są złożone ze związków organicznych. Składniki, które tworzą białka to węgiel, wodór, azot, tlen i siarkę. Białka jest jedynym źródłem azotu w organizmie.

Białka są zbudowane z polimerów aminokwasów. Aminokwasy te są połączone wiązaniami peptydowymi, które są rozkładane przy hydrolizie. Jest to sekwencja aminokwasów, która określa funkcję białka. W sumie jest 22 aminokwasy, z czego 8 nazywane jest niezbędnymi aminokwasami. Te podstawowe aminokwasy, nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, otrzymujemy je od spożywanych pokarmów.

Struktury białkowe są podzielone na cztery kategorie, a mianowicie podstawowe, średnie, trzeciorzędowe i czwartorzędowe. Klasyfikacja ta oparta jest na układzie aminowej podjednostki kwasu. Struktury białek mogą przechodzić z jednej formy w drugą do wykonywania określonych funkcji. Białka mogą być kowalencyjnie związane z węglowodanami. Cząsteczki zawierające białka i węglowodany są nazywane glikoproteiny. Odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego organizmu.

Każdy musi zdawać sobie sprawę z faktu, że białka są budulcem organizmu. Nasz organizm potrzebuje białka dla wzrostu i naprawy tkanek i mięśni. Krótko mówiąc, nie możemy nic zrobić bez białka. Każda komórka organizmu ludzkiego zawiera białko w ich strukturze. Jest obecne w skórze, włosach, paznokciach, mięśniach, kościach, więzadeł, ścięgnach i narządach całego ciała. Wszystkie płyny ustrojowe, z wyjątkiem żółci i moczu zawierają proteiny.

Białka są jednym z ważnych składników krwinek czerwonych, hemoglobiny. Około 97% suchej zawartości czerwonych krwinek to białko. Są też białka transbłonowe, które pomagają w transporcie cząsteczek biologicznych i substancji przez błonę.

Białka stanowią istotną część zrównoważonej diety. Podczas trawienia białka z pożywienia są dzielone na aminokwasy. Aminokwasy te są absorbowane przez krew i są transportowane do wątroby, gdzie dalsza synteza białek zachodzi i są zamieniane w tłuszczu lub glikogen w organizmie.

Każdy człowiek potrzebuje jednego grama białka na kilogram jego wagi ciała. Na przykład, gdy jego ciężar wynosi 80 kg powinien jeść przynajmniej 80 gr. Szacuje się, że 1 gram białka zawiera 4 kcal. Należy przestrzegać dietę bogatą w białko, rośliny strączkowe, jaja, nabiał i mleko. Jednak nadmierne jedzenie białek może być szkodliwe, ponieważ może obciążyć wątrobę i nerki z powodu nadmiernego katabolizmu białek, należy pamiętać pić dużo wody.

Gdy organizm jest pozbawiony glukozy (najważniejszego źródła energii), zaczyna pozbywać przechowywanego tłuszczu i białka zamienia je na źródło energii. Nadmiar katabolizmu białek jest szkodliwy, ponieważ może osłabić odporność organizmu na pewnym etapie.

Czy wiesz o czynniku odpowiedzialnym za reakcje biochemiczne w organizmie? Cóż, to nikt inny jak enzymy. Enzymy są białkami składają się z liniowych polimerów aminokwasów. Wszystkie biologiczne komórki wymagają enzymów dla wszystkich procesów. Enzymy pomagają w rozkładaniu swoich produktów.

Białka odgrywają ważną rolę w organizmie, jako mechanizm obronny. W rzeczywistości, przeciwciała składają się z białka i są odpowiedzialne za ochronę organizmu przed szkodliwymi organizmami, takimi jak bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki. Osoba z zaburzeniami układu odpornościowego odnosi się to do osoby, których organizm nie produkuje odpowiednich przeciwciał. Takie osoby muszą spożywać odpowiednią ilość suplementów białkowych, aby zwiększyć odporność systemu.

Informacje:

varicolen producent I moctivin ceneo I bioxyn cena I sliminazer tabletki

admin Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *